Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αστεία υποταγή σε τραγικό τέλος
[Η Καθημερινή]: Αστεία υποταγή σε τραγικό τέλος

[Η Καθημερινή]: Αστεία υποταγή σε τραγικό τέλος

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Αλκηστη
σκηνοθ.: Κατερίνα Ευαγγελάτου
θέατρο: Ρεξ (Εθνικό)

Στις ατελείωτες βεντέτες των θεών, ο Απόλλων υπέπεσε σε σφάλμα και ο Δίας τον τιμώρησε να υπηρετήσει ένα χρόνο ως βοσκός τον βασιλιά της Θεσσαλίας, Αδμητο. Εκείνος τίμησε τον θεό-βοσκό με συμπεριφορά αρμόζουσα και ο Απόλλων, ελεύθερος πια, του δείχνει την ευγνωμοσύνη του: Ο Αδμητος μπορεί να γλιτώσει τον θάνατο εάν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Μόνον η σύζυγός του, η νέα, όμορφη, καλόψυχη και προκομμένη Αλκηστη, δέχεται. Υπό τον όρο να μη βάλει άλλη για γυναίκα σπίτι του.
Αρχίζοντας το έργο, η Αλκηστη ψυχορραγεί μέσα στο παλάτι και όλοι δεν ξέρουν πότε να αρχίσουν να πενθούν την αγαπημένη τους κυρά. Πριν αρχίσει η παράσταση, το κοινό που μπαίνει βλέπει στη σκηνή ένα νεκροθάφτη ν’ ανοίγει βαθύ τάφο φτυαρίζοντας το χώμα σε ψηλό λόφο. Θα μπορούσε να είναι και ο τάφος της Οφηλίας από τον σαιξπηρικό Αμλετ, αφού σε λίγο βγαίνει στην επιφάνεια και μια άσπρη νεκροκεφαλή. Οχι του Γιόρικ. Σαφές πάντως το σκηνοθετικό κλείσιμο του ματιού για τη μοίρα της αθωότητας, όταν ερωτεύεται τη φιλοσοφική παραφροσύνη ή τη φασίζουσα εγωπάθεια.

Μετά την είσοδο του θεού Απόλλωνα-κονφερασιέ και μια στιχομυθία του με τον Θάνατο σε ώρα υπηρεσίας, καταφθάνει απρόσμενα ο Ηρακλής, μουσαφίρης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!