Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αργεντινή και Τουρκία υπό πολιορκία από τις αγορές
[Η Καθημερινή]: Αργεντινή και Τουρκία υπό πολιορκία από τις αγορές

[Η Καθημερινή]: Αργεντινή και Τουρκία υπό πολιορκία από τις αγορές

Η Αργεντινή και η Τουρκία πέρασαν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Το πέσο Αργεντινής ανέκαμπτε χθες κατά 2% έναντι του δολαρίου, αφότου είχε υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% την Τετάρτη και την Πέμπτη. Από την άλλη, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά περίπου 8,5% από την αρχή της εβδομάδας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η λίρα αποτελεί στόχο στο πλαίσιο επιχείρησης υπονόμευσης της Τουρκίας και προέβλεψε ότι η αναταραχή στη συναλλαγματική της ισοτιμία σύντομα θα περάσει. Ωστόσο και η επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα είναι δύσκολη για την Τουρκία και την Αργεντινή. Τη Δευτέρα θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Αύγουστο, ενώ στην Αργεντινή η κυβέρνηση Μάκρι φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που αναμένουν από το Μπουένος Αϊρες να παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο με αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το ΔΝΤ εξέφρασε χθες πλήρη υποστήριξη προς την κυβέρνηση Μάκρι. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Αργεντινής θα συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ την Τρίτη για να αναθεωρήσουν από κοινού το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να επισπεύσουν την εκταμίευση του δανείου συνολικού ύψους 50 δισ. που έχει χορηγήσει το Ταμείο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η τουρκική λίρα ενισχυόταν κατά περίπου 0,4% έναντι του δολαρίου χθες. Ομως από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8,5%, χάρη στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει τον φόρο για τραπεζικές καταθέσεις σε λίρα και να τον αυξήσει για τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!