Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Καθημερινή]: Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία
[Η Καθημερινή]: Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία

[Η Καθημερινή]: Το αρχαιότερο ψωμί ανακαλύφθηκε στην Ιορδανία

Την παλαιότερη εκδοχή του ψωμιού, που χρονολογείται πριν από 14.000 χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες σε ανασκαφή. Το ψωμί αυτό είχε τη γεύση που έχουν ψωμιά από πολύσπορες ποικιλίες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι πρόγονοί μας πιθανώς χρησιμοποιούσαν το ψωμί για να το γεμίσουν με κρέας. Ετσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι, εκτός από το αρχαιότερο ψωμί, ήταν και το αρχαιότερο σάντουιτς. Το εύρημα, από τη Μαύρη Ερημο της Ιορδανίας, τοποθετεί τα πρώτα ίχνη του ψωμιού κατά 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι αρτοποιοί της Εποχής του Λίθου έφτιαχναν αλεύρι από άγριο σιτάρι και κριθάρι, το αναμείγνυαν με ρίζες άγριων φυτών, προσέθεταν νερό και το έψηναν. «Αυτό είναι το αρχαιότερο στοιχείο που διαθέτουμε για αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε κουζίνα, καθώς πρόκειται για ένα ανάμεικτο διατροφικό προϊόν», εξηγεί ο καθηγητής Ντόριαν Φούλερ του University College London. Το ψωμί για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν βασικό είδος της διατροφής μας. Αλλά λίγα είναι γνωστά για την προέλευση της παρασκευής του.

Μέχρι σήμερα, τα παλαιότερα ίχνη ψωμιού έχουν εντοπιστεί στην Τουρκία – πρόκειται για ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο κτίρια, καθένα από τα οποία διέθετε μια μεγάλη λίθινη κυκλική εστία, στην οποία βρέθηκαν ίχνη καμένου ψωμιού. Tα δείγματα αναλύθηκαν μικροσκοπικά και αποκαλύφθηκαν ίχνη άλεσης, κοσκινίσματος και ζυμώματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!