Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αρχέγονες πρακτικές κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών
[Η Καθημερινή]: Αρχέγονες πρακτικές κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών

[Η Καθημερινή]: Αρχέγονες πρακτικές κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από δασικές πυρκαγιές πρέπει να υιοθετήσουν αρχέγονες πρακτικές, τις οποίες εφήρμοζαν οι αυτόχθονες. Αυτό δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα μετά τις εκατοντάδες φωτιές που κατακαίουν το βόρειο ημισφαίριο από άκρη σε άκρη. Το φετινό καλοκαίρι, ο «πύρινος εφιάλτης» (σε Ελλάδα, τις ΗΠΑ κ.α.) οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

«Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης πρέπει να συνεργάζονται με τις κοινότητες των αυτοχθόνων, που εφήρμοζαν τεχνικές για χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να συντηρήσουν τις γαίες τους, αποτρέποντας έτσι μεγάλες πυρκαγιές», αναφέρει έκθεση του Ιδρύματος Prisma, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Ελ Σαλβαδόρ. «Τα καλύτερα εργαλεία πυρόσβεσης στον κόσμο δεν μπορούν να σταματήσουν τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Ενα αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών είναι η γνώση», αναφέρει η έκθεση.

Πρακτικές και γνώση

Οι αυτόχθονες, οι οποίοι διαχειρίζονται 9.000 εκατομμύρια στρέμματα σε όλον τον κόσμο, διαθέτουν «πολύ εξελιγμένες» πρακτικές και γνώση διαχείρισης των πυρκαγιών, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ομάδες αυτές ανάβουν επίτηδες μικρές φωτιές ολόκληρο τον χρόνο, κάτι που μειώνει την ποσότητα καύσιμης ύλης, αποτρέποντας τις δασικές πυρκαγιές από το να επεκτείνονται γρήγορα. «Μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες και την απειλή των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών», επεξηγεί ο ερευνητής Αντριου Ντέιβις, μιλώντας στο Ιδρυμα Thomson Reuters.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!