Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Γ. Αράπογλου: «Εμείς, η μεσαία τάξη…»
[Η Καθημερινή]: Γ. Αράπογλου: «Εμείς, η μεσαία τάξη…»

[Η Καθημερινή]: Γ. Αράπογλου: «Εμείς, η μεσαία τάξη…»

«Εμείς, η μεσαία τάξη, είμεθα η μόνη τάξη, με έντιμη συνείδηση εθνική. Παρασυρόμενοι όμως απ’ τις άλλες τάξεις στα νοήματα και στις πράξεις, δίνουμε χροιά πολιτική».
Κάπως, έτσι, το 1983 –στα χρόνια της Αλλαγής και του Ανδρέα Παπανδρέου– ο δηκτικός στίχος του Δήμου Μούτση περιέγραφε την αναδυόμενη νέα, ελληνική μεσαία τάξη. Τριάντα έξι χρόνια μετά, η ίδια μεσαία τάξη –απειλούμενη από την οικονομική κρίση– βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαπάλης των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη νίκη στις κάλπες που ακολουθούν.
Ποια, όμως, είναι η «μεσαία τάξη», που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος αλλά και κέντρο πολιτικών εξελίξεων (π.χ. τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία) παγκοσμίως; Αρκεί ο ορισμός της με βάση στενά οικονομικά κριτήρια; Και πόσο ενιαίες είναι οι προσεγγίσεις, στάσεις, απόψεις των μελών αυτής της «ομάδας»;
Για τον Γιώργο Αράπογλου, έναν εκ των ιδρυτών και γενικό διευθυντή της εταιρείας ερευνών Pulse RC, «η μεσαία τάξη, οι νοικοκύρηδες ή “νοικοκυραίοι”, ανάλογα αν θέλει να δώσει κάποιος θετική ή σκωπτική χροιά, περιλαμβάνει μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, μικρές ιδιοκτησίες, οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ τα μέλη της διατηρούν πάντα σχέση μικρή ή μεγάλη με το Δημόσιο». Στη συζήτησή μας μπαίνει εκ των πραγμάτων η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία ως μεσαία τάξη στην Ελλάδα νοούνται όσοι έχουν εισόδημα από 7.000 έως περίπου 19.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή από το 75% έως και το 200% του μέσου εισοδήματος κάθε χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!