Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Άποψη: Θαλασσινοί και θαλασσομάντεις
[Η Καθημερινή]: Άποψη: Θαλασσινοί και θαλασσομάντεις

[Η Καθημερινή]: Άποψη: Θαλασσινοί και θαλασσομάντεις

​​Το μέλλον άδηλον! Στο νησί μου μάλιστα λέγουν και το χαριτωμένο «πας μετά Χριστόν προφήτης γάιδαρος»! Και όσο το μέλλον είναι άδηλο στη ζωή μας, άλλο τόσο είναι και στην πάντα απρόβλεπτη και αστάθμητη ναυτιλία.

Από την αρχαιότητα ήδη, οι Ελληνες θαλασσινοί είχαν πλήρη επίγνωση της αβεβαιότητας και επικινδυνότητας των έργων τους. Η έννοια της συμπλοιοκτησίας, καταγεγραμμένη ήδη στους νόμους των Ροδίων, έγινε αργότερα ο κανόνας και στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, όπου η συνένωση των πολλών στην κυριότητα ενός πλοίου προστάτευε το πλοίο και τους ίδιους με τον επιμερισμό των κινδύνων.

Με την πάροδο των ετών, ναυτασφάλεια και ναυτιλιακή πίστη μπήκαν στη ζωή των θαλασσινών, θέτοντας κάποιες σταθερές στο πάντα αβέβαιο μέλλον του κλάδου. Οσο μάλιστα, από τα τέλη του 19ου αιώνα, η ατμοπλοΐα με νέα, επαναστατική τεχνολογία, αυξημένα κεφάλαια και τα ανάλογα ρίσκα εδραιωνόταν στις τάξεις τους, τόσο το μοντέλο της συμπλοιοκτησίας συσπειρωνόταν γύρω από τους πυρήνες των οικογενειών και του συγγενικού περιβάλλοντος. Η οικογενειακή παρουσία επεκτεινόταν και πάνω στα πλοία, όπου συναντάμε συχνά τους ίδιους τους πλοιοκτήτες να κυβερνούν μαζί με τα παιδιά τους, συγγενείς και γνωστούς από το ίδιο νησί ανάμεσα στο πλήρωμα. Δεσμοί άρρηκτοι των «αφεντικών» με τους ναυτικούς και όλων μαζί με το πλοίο, εγγύηση για την αξιοπλοΐα: το «Hands-on Management» στην κυριολεξία! Πάνω στα πλοία ανέτελλαν, μεταξύ των ικανών, οι μελλοντικοί καπεταναίοι και πλοιοκτήτες: αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!