Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Η ταυτότητα της Ευρώπης, η Καταλωνία και το ευρώ
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η ταυτότητα της Ευρώπης, η Καταλωνία και το ευρώ

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η ταυτότητα της Ευρώπης, η Καταλωνία και το ευρώ

Η ​​ταυτότητα της Ευρώπης –και ακριβέστερα η πολιτική της διαχείριση στο εξής– αναδεικνύεται σε ένα θέμα πολύ κρίσιμο, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Καταλωνία. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιθανώς σημαντικότερο και από αυτή την ίδια την οικονομική κρίση της τελευταίας οκταετίας, η οποία δίχασε το ευρωπαϊκό σύνολο και απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη. Η επαναδιατύπωση της ταυτότητας και ενδεχομένως και του χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί πλέον μία άκρως ευαίσθητη υπόθεση για το μέλλον, καθώς κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι πρόκειται να συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην (αναγκαία) προοπτική ενοποίησης της Ευρώπης.

Ο κόσμος είναι σήμερα αρκετά πολύπλοκος και οι αντιφάσεις που προκαλούνται πάρα πολλές. Τίποτε δεν είναι και δεν θα είναι όπως πριν από δέκα χρόνια. Το μοντέλο που οικοδομήθηκε και πάνω σε αυτό πάτησε και περιεστράφη η παγκόσμια πρόοδος, μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, σήμερα αποδομείται και αντικαθίσταται σταδιακά από ένα διαφορετικό. Καινούργιες δυνάμεις γεννιούνται, νέες διεκδικήσεις και ισορροπίες δημιουργούνται. Εκτός αλλά και εντός Ευρώπης το σκηνικό είναι το ίδιο, η αγωνιώδης αναζήτηση και η κατάκτηση μίας νέας ανταγωνιστικότερης θέσης στη σκακιέρα. Με όλες, ωστόσο, τις αντιφάσεις της μεταβατικής περιόδου !

Για παράδειγμα, η Καταλωνία επιζητεί επίμονα την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, αλλά επιθυμεί να παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!