Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
27 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με τη δυσφορία φύλου
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με τη δυσφορία φύλου

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με τη δυσφορία φύλου

Τ​​α τελευταία χρόνια η ιατρική επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της σε θέματα που αφορούν τη δυσφορία που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου. Κύριοι στόχοι των μελετών πλέον, είναι ο καθορισμός της ορολογίας, η συμφωνία στην απόδοση των όρων, ο σχεδιασμός σχετικών μελετών, η οριοθέτηση του ερευνώμενου πληθυσμού, η αποφυγή στιγματισμού ή κοινωνικού αποκλεισμού και άλλα συμπαρομαρτούντα. Προσπερνώντας με προσήκοντα σεβασμό, ως μη καθ’ ύλην αρμόδιοι, τις όποιες νομικές διαστάσεις του ζητήματος, παραλληλιζόμενοι με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, υπογραμμίζουμε μερικές κρίσιμες πτυχές της συγκεκριμένης θεματολογίας που θεωρούμε ότι είναι καίριας σημασίας για τη δέουσα επιστημονική και ανθρωπιστική προσέγγιση.

Οπως προκύπτει από τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία και από την υπερτριακονταετή εμπειρία του ειδικού ιατρείου της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υφίστανται συγκλίνουσες ενδείξεις που δηλώνουν ότι η δυσφορία φύλου είναι μια κατάσταση που δημιουργείται από την ασυμφωνία μεταξύ του βιώματος του ψυχολογικού φύλου (πώς νιώθει κάποιος ως άρρεν, θήλυ ή οτιδήποτε άλλο) και του βιολογικού φύλου (των χαρακτηριστικών του σώματος). Η σύμπτωση βιολογικού-ψυχολογικού φύλου, που δεν είναι δεδομένη για όλους, δημιουργεί τη βεβαιότητα για την ταυτότητα φύλου. Η ασυμφωνία δημιουργεί έντονη δυσφορία.

Η διαμόρφωση της ταυτότητας φύλου είναι μια πολυδιάστατη και διαχρονική διαδικασία που αρχίζει πολύ νωρίς στη ζωή, χωρίς να υποστηρίζεται με σαφήνεια το όριο ολοκλήρωσής της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!