Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Πόσο «κοστίζουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μετοχές των τραπεζών
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Πόσο «κοστίζουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μετοχές των τραπεζών

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Πόσο «κοστίζουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μετοχές των τραπεζών

Τ​​α μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των ελληνικών τραπεζών, όπως φαίνεται και από τον τραπεζικό δείκτη μετοχών ο οποίος εμφανίζει, τον τελευταίο καιρό, πτώση και εξαιρετικά μεγάλη μεταβλητότητα.

Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των διαθέσιμων κεφαλαίων για νέα δάνεια. Αυτό, για την τράπεζα, μειώνει τα κέρδη ή αυξάνει τις ζημίες, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα στα επερχόμενα stress tests (ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση).

Για την οικονομία μας γενικότερα, αυτό σημαίνει μείωση των πιστώσεων στις επιχειρήσεις αλλά και αναιμικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, η (μεγάλη) πτώση του δείκτη των τραπεζικών μετοχών (λόγω κυρίως της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων) οδήγησε πρόσφατα τον αρθρογράφο Miles Johnson των Financial Times (https://www.ft.com/content/2a728f36-9e16-11e7-9a86-4d5a475ba4c5 ) να αναρωτηθεί μήπως είναι πια καιρός, με δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση, να αγοράσουν (επιτέλους) οι (διεθνείς) επενδυτές μετοχές ελληνικών τραπεζών. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται επιτακτικά είναι κατά πόσον ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης μετοχών μπορεί να ανακάμψει εάν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο τραπεζικός δείκτης μετοχών επηρεάζεται θετικά από τις προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!