Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: To πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές
[Η Καθημερινή]: Αποψη: To πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

[Η Καθημερινή]: Αποψη: To πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Η ​​Ελλάδα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στις 20 Αυγούστου, έπειτα από τρεις γύρους οικονομικής βοήθειας, συνολικού ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ, που είχε λάβει το 2010, 2012 και το 2015. Η Αθήνα στοιχηματίζει πως το σχέδιο ελάφρυνσης δημοσίου χρέους που ενέκρινε το Eurogroup, το μεγάλο απόθεμα ρευστότητας και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο ενδέχεται να κάνει την επανεμφάνισή του και δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί.

Την άνοιξη του 2014, οι επενδυτές είχαν σπεύσει να αγοράσουν το πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η Ελλάδα, το πρώτο μετά το 2010. Η Ελλάδα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την πώληση των ομολόγων εν μέσω ισχυρής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές με το σύνολο των προσφορών να ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές είχαν θεωρήσει πως η απόδοση 4,95% τους αποζημίωνε για το ρίσκο που αναλάμβαναν, ενώ ήταν ελκυστική συγκριτικά με την απόδοση που πρόσφεραν τα ομόλογα άλλων χωρών. Σε λιγότερο από ένα έτος είχαν ανακαλύψει πως είχαν κάνει λάθος, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015. Η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα.

Στις 22 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης και έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!