Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
5 °C 11 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Μύθοι και αλήθειες για την παγκόσμια «βιομηχανία» του φαρμάκου
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Μύθοι και αλήθειες για την παγκόσμια «βιομηχανία» του φαρμάκου

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Μύθοι και αλήθειες για την παγκόσμια «βιομηχανία» του φαρμάκου

Τα παγκόσμια ετήσια έσοδα των φαρμακευτικών βιομηχανιών ανέρχονται σε 1,1 τρισ. δολάρια και έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η αγορά είναι κατακερματισμένη σε πολλές εταιρείες. Π.χ. η Novartis βρίσκεται συνήθως στις πρώτες θέσεις, με ένα 5% της παγκόσμιας αγοράς. Ο ελβετικός κολοσσός έχει από μόνος του περίπου τόσα έσοδα από πωλήσεις όσα μαζεύει το ελληνικό Δημόσιο από όλους τους φόρους του. Με απλά λόγια: κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες έχει οικονομική επιφάνεια αντίστοιχη ενός ελληνικού κράτους. Με μια διαφορά: οι εταιρείες, σε αντίθεση με το ταλαίπωρο κράτος, διεκδικούν (και με το παραπάνω) τα συμφέροντά τους.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί ή φιλόπτωχα ταμεία. Επιχειρούν σε περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού. Επιπλέον λίγα μόνο καινούργια φάρμακά τους εγκρίνονται. Αν συνυπολογίσουμε τις αποτυχημένες προσπάθειες που εγκαταλείπονται, για να είναι κερδοφόρο πλέον ένα νέο προϊόν πρέπει να έχει τζίρο πάνω από 2,6 δισ. δολάρια. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες ενδιαφέρονται κυρίως να αναπτύξουν προϊόντα που θα μπορούν να τα πουλήσουν είτε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, είτε σε πολλούς ασθενείς, είτε και τα δύο.

Οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν διαπιστώσει ότι επενδύοντας σε έρευνα μονάχα δεν αρκεί. Συχνά περιμένουν από μικρές startups να κάνουν τα πρώτα βήματα και μετά να αγοράσουν τις ανακαλύψεις τους και να τις μετασχηματίσουν σε κάτι επικερδές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!