Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 13 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Η υλοποίηση απαιτεί τέχνη και επιμονή
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η υλοποίηση απαιτεί τέχνη και επιμονή

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η υλοποίηση απαιτεί τέχνη και επιμονή

Οπως κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και η συμφωνία-πλαίσιο Πολιτείας – Εκκλησίας συναντά εμφαντικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς.

Πρόκειται για αληθινή τομή που αφορά μείζονες χώρους αλληλοεπικάλυψης και εμπλοκής. Η εκκλησιαστική περιουσία –«κοιμώμενος θησαυρός», κατά την προσφυή διατύπωση του Αρχιεπισκόπου– αίρεται από τον κυκεώνα της σημερινής της παραλυσίας και τίθεται υπό τη διαχείριση ενός ενιαίου φορέα του οποίου η διοίκηση, τα οφέλη και τα βάρη περιέρχονται εξ ημισείας σε κάθε μέρος. Η δυναμική της ρύθμισης αυτής, αν ευοδωθεί, μπορεί να ξεπεράσει σχετικά εύκολα κάθε προσδοκία. Μόνον όσοι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα πράγματα ή σε μεγάλη αφέλεια μπορούν να νομίζουν ότι το ζήτημα έχει ήδη λυθεί πλήρως, αποτελεσματικά και πέραν αμφισβητήσεων με τις ανταλλαγές του Ν.Δ. 2185/1952.

Επειτα, υπό τις οικονομικές και θεσμικές εγγυήσεις της συμφωνίας, ο ιερός κλήρος απεντάσσεται από το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς, στο οποίο δεν ανήκει (δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί μας) και επανέρχεται οργανικά πλήρως, δηλαδή και ως προς τη μισθοδοσία του, εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στην Εκκλησία. Παράλληλα και ταυτόχρονα, η Εκκλησία, διά του Αρχιεπισκόπου, δεν υποδήλωσε αντίθεση στην –αυτονόητη για κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα– πανηγυρική διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας της πολιτείας, δίπλα στη διατηρούμενη διαπιστωτική ρήτρα του Συντάγματος ότι η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η θρησκεία του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!