Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Γιατί δεν γίνονται σημαντικές εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Γιατί δεν γίνονται σημαντικές εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Γιατί δεν γίνονται σημαντικές εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα

O​​ι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών & συγχωνεύσεων (Ε&Σ) στην Ευρώπη που ανακοινώθηκαν το 2017 ανήλθαν σε 234 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγορές & συγχωνεύσεις έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού συνόλου. Είναι ενδεικτικό ότι αν σταματούσαν οι αποκρατικοποιήσεις και οι επιβεβλημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες, η ετήσια δραστηριότητα εξαγορών & συγχωνεύσεων θα ήταν μικρότερη από 1 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ανάπτυξη το 2017 ήταν αναιμική σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%, με περιορισμένη ρευστότητα λόγω των capital controls. Οι επενδύσεις όπως και η τραπεζική χρηματοδότηση διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ασύμβατα με προβλέψεις ταχείας ανάπτυξης. Τα δομικά προβλήματα του κράτους, δημοσιονομικά και λειτουργικά, παραμένουν παρά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο να παραμείνει πολύ χαμηλή η δραστηριότητα των εξαγορών & συγχωνεύσεων.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν 1,6 δισ. ευρώ για εξαγορές & συγχωνεύσεις και 1,7 δισ. ευρώ για ιδιωτικοποιήσεις. Πραγματοποιήθηκαν 36 εξαγορές & συγχωνεύσεις, εκ των οποίων οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ και αφορούσαν αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών. Oι αποεπενδύσεις των τραπεζών είναι το κύριο φαινόμενο των τελευταίων ετών, αποτελώντας το 75% του συνόλου της αξίας των συναλλαγών το 2016 και το 49% το 2017. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προήλθαν βασικά από την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!