Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι ελληνικές εξαγωγές και η ανάπτυξη των εμπορικών εταίρων μας
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι ελληνικές εξαγωγές και η ανάπτυξη των εμπορικών εταίρων μας

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι ελληνικές εξαγωγές και η ανάπτυξη των εμπορικών εταίρων μας

Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια και πώς έχει μεταβληθεί η σχετική τους θέση; Δεύτερον, πόσο ευαίσθητες είναι οι ελληνικές εξαγωγές σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη των εμπορικών μας εταίρων;
Το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ από 14,29% το 1996 έφτασε στο 21,17% το 2006 και βρέθηκε στο 30,11% το 2015, σημειώνοντας μια ανοδική τάση. Παρότι οι εξαγωγές αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, η σύνθεσή τους αποκλίνει από τις αντίστοιχες της Ε.Ε. καθώς οι υπηρεσίες κατέχουν σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών.
Σημαντική επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές έχει η οικονομική ανάπτυξη του υπόλοιπου κόσμου και ιδιαιτέρως η ανάπτυξη των εμπορικών μας εταίρων. Αύξηση του εισοδήματος των εμπορικών εταίρων ενισχύει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα.
Aν περιοριστούμε στα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας, η κατανομή αλλάζει: Τουρκία 9,63%, Ιταλία 9,59%, Γερμανία 6,87% και Βουλγαρία 5,29% να αποτελούν τους τέσσερις κυριότερους εμπορικούς εταίρους. Μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία καθώς και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!