Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του παράλληλου νομίσματος
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του παράλληλου νομίσματος

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του παράλληλου νομίσματος

Η πρόσφατη υπουργοποίηση του κ. Παπαδημητρίου επανέφερε στη μνήμη μου τις κρίσιμες ημέρες του 1ου εξαμήνου του 2015, όταν και διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για την κυκλοφορία ενός παράλληλου εγχώριου «νομίσματος».

Η κεντρική ιδέα είχε ως εξής: το ελληνικό κράτος ουσιαστικά θα δανειζόταν από τους δημόσιους υπαλλήλους (και τους συνταξιούχους), εισπράττοντας τις υπηρεσίες τους αλλά πληρώνοντας τους με τίτλους IOUs (I Owe You ή στην ελληνική «έχεις λαμβάνειν»), απελευθερώνοντας έτσι τα ευρώ που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των ξένων πιστωτών. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των IOUs θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους συγκεκριμένους τίτλους για τις εγχώριες συναλλαγές τους. Με την πάροδο προσδιορισμένου χρόνου, όσοι κατείχαν τίτλους IOUs θα τους επέστρεφαν στο ελληνικό κράτος και θα λάμβαναν πίσω ευρώ.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου έχει δουλέψει εκτενώς πάνω στην ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος και μέχρι να γίνει υπουργός, την υποστήριζε θερμά· με την διαφορά ότι γι αυτόν το παράλληλο νόμισμα δεν είναι απλά μια λύση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αλλά μια συντεταγμένη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.

Για παράδειγμα, μόλις τον Σεπτέμβριο του ‘16 μελέτη του με τίτλο «Greece: Getting out of the Recession» (σελ. 10) υποστηρίζει την δραστική παρέμβαση του δημόσιου τομέα στην αγορά εργασίας μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας 550.000 θέσεων εργασίας «κοινής ωφέλειας» (ότι κι αν σημαίνει αυτό) με μισθό 586 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!