Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι απειλές στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η Ελλάδα
[Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι απειλές στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η Ελλάδα

[Η Καθημερινή]: Αποψη: Οι απειλές στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η Ελλάδα

Τα τελευταία τρία χρόνια το περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει αλλάξει ριζικά. Βασικοί λόγοι, η συμπεριφορά της Ρωσίας και οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (ΜΑΒΑ). Με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύρραξη στην Ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία ανέτρεψε την κρατούσα κοινή αντίληψη περί συμπεριφοράς των ευρωπαϊκών κρατών.
Η έλλειψη προβλεψιμότητας στη συμπεριφορά της και η χρήση τεχνικών «υβριδικού πολέμου» (υπό κάλυψη επιχειρήσεις, κυβερνοεπιθέσεις, προπαγάνδα) επιτείνουν την αίσθηση απειλής σε πολλά κράτη του ευρωπαϊκού χώρου. Η ανάπτυξη του ISIS έχει κατά πολύ αυξήσει την ένταση και την αβεβαιότητα στη ΜΑΒΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής περιμέτρου. Η εξ αυτού εκπορευόμενη ή εμπνεόμενη τρομοκρατία έχουν ήδη πλήξει αισθητά τον ευρωπαϊκό χώρο.
Η περαιτέρω υποχώρηση του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε κεντρικά κατευθυνομένων είτε από «μοναχικούς λύκους». Η κατάσταση στη ΜΑΒΑ συμβάλλει, επίσης, στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη, που δύναται να λάβει μείζονες διαστάσεις ως συνέπεια των τρεχουσών ή σύντομα αναμενομένων επιχειρήσεων στο Ιράκ (Μοσούλη) και στη Συρία (Χαλέπι, Ράκκα).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!