Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
8 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 13 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Aποκαθίσταται σταδιακά το στρώμα όζοντος στους πόλους
[Η Καθημερινή]: Aποκαθίσταται σταδιακά το στρώμα όζοντος στους πόλους

[Η Καθημερινή]: Aποκαθίσταται σταδιακά το στρώμα όζοντος στους πόλους

To στρώμα του όζοντος, που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, αποκαθίσταται με ρυθμούς 1% έως 3% ανά δεκαετία, ανατρέποντας πολλά χρόνια επικίνδυνης αραίωσης που προκλήθηκε από την απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών. Σε αυτό το αισιόδοξο συμπέρασμα κατέληξε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η τετραετής μελέτη του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, μιας απαγόρευσης του 1987 για τα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο αέρια που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, διαπίστωσε μακροπρόθεσμες μειώσεις στην ύπαρξή τους αλλά και αποκατάσταση του στρατοσφαιρικού όζοντος.

«Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αποκαθίσταται και αυτό συμβαίνει κάθε χρονιά. Ως αποτέλεσμα του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ καταφέραμε να αποτρέψουμε πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση του στρώματος του όζοντος στις πολικές περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αναμένεται να κλείσει σταδιακά, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1980, το 2060, αναφέρει η έκθεση.

«Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συντάκτες της έκθεσης δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος σε σημεία της στρατόσφαιρας αποκαθίσταται με ταχύτητα 1% έως 3% ανά δεκαετία από το 2000», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

«Με τους ρυθμούς αυτούς το στρώμα του όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως μέχρι το 2030, ενώ θα ακολουθήσει το Νότιο Ημισφαίριο το 2050 και οι περιοχές των πόλων το 2060».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!