Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 5 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Αποκαθήλωση έργου Ισπανού εικαστικού
[Η Καθημερινή]: Αποκαθήλωση έργου Ισπανού εικαστικού

[Η Καθημερινή]: Αποκαθήλωση έργου Ισπανού εικαστικού

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την έλλειψη ελευθερίας έκφρασης στην Ισπανία καταδίκασε Ισπανός εικαστικός, έργο του οποίου αποκαθηλώθηκε από ομαδική έκθεση τέχνης στη Μαδρίτη. «Πρέπει να επιλέγεις με ιδιαίτερη προσοχή τα λόγια σου ή θα καταλήξεις να λογοδοτείς, εξαιτίας του σύγχρονου νομικού και πολιτικού κλίματος», είπε ο Σαντιάγο Σιέρα.

Το έργο του Σιέρα, με τίτλο «Πολιτικοί κρατούμενοι στη σύγχρονη Ισπανία», αποτελείται από 24 φωτογραφίες ανθρώπων των οποίων τα πρόσωπα έχουν σβηστεί. Ανάμεσά τους διακρίνονται, όμως, ο έκπτωτος αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας και δύο ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, οι Τζόρντι Κουιξάρτ και Τζόρντι Σάντσες. Και οι τρεις βρίσκονται στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης.

Το επίμαχο έργο επρόκειτο να εκτεθεί στην ομαδική έκθεση Arco αυτή την εβδομάδα στην ισπανική πρωτεύουσα. Το έργο του Σιέρα, πάντως, δεν εκτέθηκε, ύστερα από αίτημα του ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι η αναμενόμενη αναταραχή γύρω από την παρουσία του θα έβλαπτε τις πιθανότητες των υπόλοιπων εικαστικών να προβάλουν τα έργα τους.

Η απόφαση αυτή, την οποία καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, οδήγησε τη δήμαρχο της Μαδρίτης, Μανουέλα Κάρμενα, να ανακοινώσει την πρόθεσή της να μποϊκοτάρει την έκθεση.

«Τυραννική απόφαση»

«Δεν μου αρέσει καθόλου η εξέλιξη αυτή. Εκθέτω πολύ σπάνια –σχεδόν καθόλου– στην πόλη μου τη Μαδρίτη και, όταν το αποφασίζω, υφίσταμαι λογοκρισία. Πρόκειται για τον νόμο της ζούγκλας, μια τυραννική απόφαση που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας», τόνισε ο Σιέρα. Ο εικαστικός υποστήριξε μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν υπάρχει στην Ισπανία, επισημαίνοντας πρόσφατα περιστατικά παραπομπής στη Δικαιοσύνη μουσικών και άλλων καλλιτεχνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!