Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Αποκατάσταση καμένου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο
[Η Καθημερινή]: Αποκατάσταση καμένου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

[Η Καθημερινή]: Αποκατάσταση καμένου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη φωτιά που κατέστρεψε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο και προκάλεσε έντονη επιβάρυνση στην περιοχή, ξεκίνησε τελικά χθες η αποκομιδή των καμένων υλικών από τον χώρο του. Συνολικά θα απομακρυνθούν από την Περιφέρεια 50.000 τόνοι καμένων σκουπιδιών, εκ των οποίων 5%-15% είναι επικίνδυνα απόβλητα και θα σταλούν σε ειδική μονάδα διαχείρισης. Το κόστος έχει καταλογιστεί στην εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ, η οποία έχει εν τω μεταξύ δηλώσει πτώχευση.

Το ΚΔΑΥ, ιδιοκτησίας της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε., στον Ασπρόπυργο κάηκε τον Ιούνιο του 2015. Οπως αποκαλύφθηκε, στους χώρους του υπήρχαν χιλιάδες τόνοι κοινών σκουπιδιών, επιβεβαιώνοντας καταγγελίες ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε ως «πλυντήριο» όπου τα απορρίμματα «βαφτίζονταν» υπόλοιπο ανακύκλωσης. Η φωτιά έκαιγε για τρεις μήνες, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής και δημιουργώντας ένα άγνωστό χημικό μείγμα καμένων ουσιών επί του εδάφους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποίησε την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΕΑΠΕΖ), η οποία εκτίμησε το κόστος αποκατάστασης και κάλεσε τον ιδιοκτήτη του χώρου να υποβάλει σχέδιο. Η εταιρεία επικαλέστηκε αδυναμία και στη συνέχεια κήρυξε πτώχευση. Ετσι το Δημόσιο ανέλαβε το δύσκολο έργο, αναθέτοντας την άνοιξη του 2016 στην Περιφέρεια Αττικής όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Γιάννης Βασιλείου, η Περιφέρεια προκήρυξε τον Νοέμβριο του 2016 διαγωνισμό για τη χημική σύσταση των καμένων αποβλήτων, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισής τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!