Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Απογοητευτικό το σχέδιο Μέι για το Brexit
[Η Καθημερινή]: Απογοητευτικό το σχέδιο Μέι για το Brexit

[Η Καθημερινή]: Απογοητευτικό το σχέδιο Μέι για το Brexit

Η Τερέζα Μέι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει, με καθυστέρηση, τις αντιφάσεις της ίδιας της πολιτικής της για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο της πρωθυπουργού προβλέπει πως η Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εμπόριο αγαθών, σε αντάλλαγμα για συμβολικής φύσεως αλλά αβέβαια προνόμια στη μετανάστευση και στο εμπόριο. Ακόμη και αν αποδεχθούν οι Βρυξέλλες την περίπλοκη συμφωνία, ίσως να μην την αποδεχθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο έκτασης 104 σελίδων, που δημοσιεύτηκε χθες, αποτελεί την πρώτη λεπτομερή προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να περιγράψει με ποιο τρόπο θα μπορούσε η χώρα να εγκαταλείψει την Ενωση και παράλληλα να περιορίσει στο ελάχιστο την οικονομική ζημία. Είναι επίσης βαθιά απογοητευτικό. Το κεντρικό πρόβλημα είναι πώς να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς να διακοπεί το διμερές εμπόριο αγαθών, συνολικού ύψους 427 δισ. στερλινών το 2017, και χωρίς να ανεγερθεί φυσικό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η λύση που προτείνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι να αποδεχθεί η Βρετανία τους «κοινούς κανόνες» στο εμπόριο αγαθών, σε απλά αγγλικά, να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που θέτουν το κανονιστικό πλαίσιο σε χημικά, αεροπλοΐα και φάρμακα, αλλά χωρίς να διαθέτει δικαίωμα ψήφου όπως σήμερα. Για να μην υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι, η Βρετανία προτείνει να συλλέγει τους δασμούς για προϊόντα που εισέρχονται στη χώρα αλλά έχουν ως τελικό προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!