Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Από την Πηνελόπη στη Μέρκελ
[Η Καθημερινή]: Από την Πηνελόπη στη Μέρκελ

[Η Καθημερινή]: Από την Πηνελόπη στη Μέρκελ

MARY BEARD
Γυναίκες & εξουσία: ένα μανιφέστο
μτφρ.: Κατερίνα Σχινά
εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 136

Η Μαίρη Μπίαρντ, Βρετανίδα καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είναι διάσημη για τα βιβλία, τα άρθρα, αλλά και τις εκπομπές με θέματα γύρω από την ιστορία της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το μπεστ-σέλερ της «Γυναίκες & εξουσία: ένα μανιφέστο».

Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που συμπυκνώνει καίρια προβληματισμούς και προτάσεις γύρω από το υπαρκτό, αλλά μονίμως υποβαθμισμένο ζητούμενο της γυναικείας εξουσίας στον δημόσιο χώρο. Οι δύο διαλέξεις της, που παρατίθενται εδώ σε δοκιμιακή μορφή, παρουσιάζουν την εξής πρωτοτυπία: ανατρέχουν στην αρχαιότητα με τρανταχτά παραδείγματα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, τον κοινωνικοπολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό, ώστε να αναδείξουν βαθιά εδραιωμένες προκαταλήψεις μέσα στο παρελθόν χιλιάδων χρόνων δυτικής κουλτούρας. Γι’ αυτό και η Μπίαρντ χαρακτηρίζει «μανιφέστο» το φεμινιστικό αυτό βιβλίο που, κατά την άποψη του Observer, «θα γίνει κλασικό».

Η «Οδύσσεια»

Η Μπίαρντ υποστηρίζει ότι το πρώτο γραπτό μνημείο ή η εκκίνηση αποκλεισμού των γυναικών από τη δημόσια σφαίρα βρίσκεται στην πρώτη ραψωδία της «Οδύσσειας» του Ομήρου, 3.000 χρόνια πριν, όπου ο Φήμιος διεκτραγωδεί με την κιθάρα του τις δυσκολίες επιστροφής των πολεμιστών από την Τροία.

Η Πηνελόπη θλίβεται και κατεβαίνει από την κάμαρά της στην αίθουσα του παλατιού, ανάμεσα σε πλήθος μνηστήρων, ζητώντας από τον αοιδό να διαλέξει άλλο τραγούδι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!