Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Από αποταμιευτές οι Γερμανοί μετατρέπονται σε επενδυτές
[Η Καθημερινή]: Από αποταμιευτές οι Γερμανοί μετατρέπονται σε επενδυτές

[Η Καθημερινή]: Από αποταμιευτές οι Γερμανοί μετατρέπονται σε επενδυτές

Διστακτικά, οι Γερμανοί αποταμιευτές αρχίζουν να στρέφονται προς μια πηγή που μάλλον δεν εμπιστεύονται πολύ στην προσπάθεια να αυξήσουν τα εισοδήματά τους: το χρηματιστήριο. Με την απόδοση που προσφέρει σήμερα στη Γερμανία ένας αποταμιευτικός λογαριασμός να βρίσκεται στο 0,001%, η ιστορικά δημοφιλέστερη επενδυτική επιλογή για τους Γερμανούς αποταμιευτές δεν αποτελεί πλέον ικανοποιητική επιλογή.

«Παλιότερα μπορούσες να τοποθετήσεις τα χρήματά σου στον αποταμιευτικό λογαριασμό και στο τέλος του χρόνου η απόδοση ήταν αρκετά υψηλή ώστε να πας στην αγορά και να αγοράσεις χριστουγεννιάτικα δώρα για την οικογένεια. Σήμερα η απόδοση δεν αρκεί ούτε για να πληρώσεις το πάρκινγκ», λέει στους Financial Times ο Μάριο Μούενκ, επικεφαλής του υποκαταστήματος της τράπεζας Volksbank στο κέντρο του Βερολίνου. Αντιμέτωποι με τόσο χαμηλές αποδόσεις, οι συντηρητικοί Γερμανοί αποταμιευτές αρχίζουν να στρέφονται προς μια πηγή εισοδήματος την οποία αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με αμφιθυμία: το χρηματιστήριο. «Η διάθεση να επενδύσουν σε μετοχές είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι άνθρωποι γίνονται σταδιακά πιο θαρραλέοι», λέει ο Μούενκ.

Η εκτίμησή του επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του λόμπι (DAI) που εκπροσωπεί τα συμφέροντα εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, τραπεζών και του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τους FT, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν επενδύσει σε μετοχές έχει αυξηθεί στη Γερμανία το 2018 στα 10,3 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό Γερμανών που έχουν επενδύσει άμεσα ή έμμεσα σε μετοχές από το 2007, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2010, όταν ο αριθμός των κατόχων μετοχών είχε περιοριστεί στα 8,4 εκατομμύρια.

Κατά τη Μιχαέλα Χολμάιερ, επικεφαλής τάσης αγορών κεφαλαίου στην DAI και μία εκ των συγγραφέων της πρόσφατης μελέτης, η εξέλιξη οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!