Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
[Η Καθημερινή]: Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους

[Η Καθημερινή]: Από το 2030 η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους

Από το 2030 και μετά θα ξεκινήσει η ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που προωθεί η Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και το γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και η Γερμανία, δέχονται την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι αγορές εκλαμβάνουν το εν λόγω σχέδιο ως το διαβατήριο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά ετών τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οπως προκύπτει από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το όφελος για την Ελλάδα θα φθάσει το 2060 στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Ομως, η ελάφρυνση θα είναι σταδιακή. Ξεκινά επί της ουσίας από το 2030 και κορυφώνεται το 2060. Μέχρι το 2030, θα υπάρχει μικρή επιβάρυνση, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ.

Η επιβάρυνση θα προέλθει από τη μετατροπή των σημερινών χαμηλών επιτοκίων (πέριξ του 0-0,2%), σε ελαφρώς υψηλότερα σταθερά (1,2-1,5%).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!