Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Απειλές ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα
[Η Καθημερινή]: Απειλές ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

[Η Καθημερινή]: Απειλές ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών στην Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες από την Ιρλανδία τις απειλές του για τη φορολόγηση σχεδόν όλων των εισαγωγών από την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων «τουλάχιστον». Ο Τραμπ έχει ήδη φορολογήσει εισαγωγές από την Κίνα της τάξεως των 200 δισ. δολαρίων.

Από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως οι απειλές για την επιβολή νέων δασμών πλήττουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, με κίνδυνο να προκληθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η Λαγκάρντ είπε πως δεν διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπολογίζουν πως ελλοχεύει κίνδυνος να ανακοπεί ένα 0,5% ή 455 δισ. δολάρια από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, εξαιτίας των δασμών και της ευρύτερης πολιτικής προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Τραμπ.

Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, προειδοποιούν για τις πολλαπλές επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων του προέδρου των ΗΠΑ. Η ING εκτιμά πως το παγκόσμιο εμπόριο διανύει φέτος το χειρότερο έτος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τον όγκο των συναλλαγών να ενισχύεται κατά μόνον 0,3%. Ο Τζέιμς Μακ Κόρμακ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εξέφρασε φόβους για παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. «Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να καταλήξουν σε παράλληλα μονοπάτια, χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους, κατάσταση που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Μακ Κόρμακ από την Αγία Πετρούπολη, όπου λαμβάνει χώρα το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Εκτός του μετώπου που έχει ανοίξει με την Κίνα, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε οξυμένη εμπορική αντιπαράθεση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μεξικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!