Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Απέναντι από το αγαπημένο του βουνό
[Η Καθημερινή]: Απέναντι από το αγαπημένο του βουνό

[Η Καθημερινή]: Απέναντι από το αγαπημένο του βουνό

«Στα νιάτα μου, δεν μπορούσα καθόλου να ζωγραφίσω τοπία. Ο,τι έφτιαχνα έβγαινε χάλια. Και το κατέστρεφα. Μόνο με τους ανθρώπους τα πήγαινα καλά. Μα κάτι έγινε στα γηρατειά και τώρα πια τα καταφέρνω». Ο Χρόνης Μπότσογλου –από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής– μιλάει για την ενότητα των έργων που αποτυπώνουν τη θέα από το παράθυρο του εξοχικού του σπιτιού στη Μυτιλήνη. Το corpus αυτό παρουσιάστηκε πρώτα στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα και από σήμερα φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, στη Βίλα Καπαντζή. Τίτλος της έκθεσης, «Απέναντι του Βουνού».
Πάνω από 100 έργα (λάδια, ακουαρέλες, τέμπερες) αποτυπώνουν το ίδιο θέμα στο χωριό Πετρί της Λέσβου, ζωγραφισμένα κατά την τελευταία οκταετία αν και τα πρώτα δείγματα της δουλειάς αυτής παρήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Θεσσαλονικιός την καταγωγή, ο Μπότσογλου, ανακάλυψε το νησί χάρις στη σύζυγό του, που κατάγεται από εκεί. Η μακρόχρονη γνωριμία του με τον τόπο και η συνεχής θέαση του ίδιου βουνού από το σπίτι, του δημιούργησαν την επιθυμία να επιχειρήσει πολλές φορές να το προσεγγίσει εικονογραφικά.
Στο βιβλίο του «Το Χρώμα της Σπουδής», που εκδόθηκε το 2005, έχει μια σημείωση του 1977: «Μέχρι τώρα ζωγράφισα αυτό το βουνό πάνω από δέκα φορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!