Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αντικύθηρα, το πράσινο νησί της επιστήμης
[Η Καθημερινή]: Αντικύθηρα, το πράσινο νησί της επιστήμης

[Η Καθημερινή]: Αντικύθηρα, το πράσινο νησί της επιστήμης

Ενα πρωτοπόρο επιστημονικό παρατηρητήριο στη μέση της Μεσογείου προετοιμάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στο απομακρυσμένο νησί των Αντικυθήρων το ΕΑΑ προωθεί την ίδρυση Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων. Δεν θα πρόκειται για έναν απλό μετεωρολογικό σταθμό, αλλά για πρωτοπόρο παρατηρητήριο, που θα συγκεντρώσει τον προηγμένο εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου ΕΑΑ (αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) και θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη ερευνητική υποδομή σύμφωνη με τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών υπερ-σταθμών και τις διεθνείς προδιαγραφές του συστήματος παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Γιατί όμως στα Αντικύθηρα; «Η γεωγραφική θέση των Αντικυθήρων προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη δυνατότητα αδιάλειπτης και απρόσκοπτης παρακολούθησης των χαρακτηριστικών των αερίων μαζών που εισέρχονται και εξέρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος καθώς και της μεταφοράς ρύπων φυσικής και ανθρωπογενούς προέλευσης στην ατμόσφαιρα», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Αμοιρίδης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Στα Αντικύθηρα συναντώνται σκόνη από τη Σαχάρα, σωματίδια θαλάσσιου αλατιού, σωματίδια καπνού από δασικές πυρκαγιές, σωματίδια ρύπανσης από βιομηχανικές περιοχές και αστικά κέντρα, γύρη από την Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα, μέχρι και ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα!

«Ενα ακόμα πλεονέκτημα των Αντικυθήρων είναι ότι οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τον σχηματισμό νεφών παρέχοντας επομένως τη δυνατότητα να μελετηθούν οι αλληλεπιδράσεις νεφών-αερολυμάτων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το κλίμα της ευρύτερης περιοχής και της Αν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!