Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Η ανησυχία των επενδυτών, τα νομικά εμπόδια και το χειρότερο σενάριο
[Η Καθημερινή]: Η ανησυχία των επενδυτών, τα νομικά εμπόδια και το χειρότερο σενάριο

[Η Καθημερινή]: Η ανησυχία των επενδυτών, τα νομικά εμπόδια και το χειρότερο σενάριο

– Γιατί φοβούνται οι επενδυτές;

– Ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτησή του, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε ενίσχυση του λαϊκίστικου, ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

– Θα μπορούσε ο Γκρίλο να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρώ;

– Τα πολιτικά και διαδικαστικά εμπόδια είναι πολλά. Ο Ιταλός πολιτικός έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να καταλάβει την εξουσία. Ακόμη και αν το καταφέρει, θεωρείται πολύ δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση. Προς το παρόν ο εκλογικός νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα σημαντική αυτοδυναμία, ακόμη και αν έχει κερδίσει με μία ψήφο διαφορά. Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (Ρέντσι) και το Forza Italia (Μπερλουσκόνι) θα μπορούσαν στο μεταξύ να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο εμποδίζοντας τον Γκρίλο να πετύχει αυτοδυναμία.

– Ποια είναι τα νομικά εμπόδια για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ;

– Το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την κατάργηση διεθνών συνθηκών μέσω δημοψηφίσματος. Συνεπώς είναι πιθανό να απαιτηθεί συνταγματική αναθεώρηση ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ. Ομως η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Οπότε είναι πιθανό, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία, να απαιτηθεί η διεξαγωγή ενός πρώτου δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσουν οι Ιταλοί εάν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!