Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Ανησυχία για τη νέα διαδικασία ελέγχων σε επιχειρήσεις
[Η Καθημερινή]: Ανησυχία για τη νέα διαδικασία ελέγχων σε επιχειρήσεις

[Η Καθημερινή]: Ανησυχία για τη νέα διαδικασία ελέγχων σε επιχειρήσεις

Την έντονη ανησυχία τους για τη νέα διαδικασία ελέγχων και επιθεωρήσεων των επιχειρήσεων που εισηγείται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως εκτιμούν, το σχετικό σχέδιο νόμου μετατρέπει τους ελεγκτές σε… συμβούλους επιχειρήσεων, προτάσσοντας ως γενικό κανόνα τη διάθεση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης έναντι της επιβολής των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος.

Το σχέδιο νόμου «για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και την εποπτεία της αγοράς προϊόντων» αφορά σε όλο το εύρος των ελέγχων δραστηριοτήτων και προϊόντων. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:

– Οι ελεγκτές οφείλουν να υποστηρίζουν τη συμμόρφωση των οικονομικών φορέων και «πρωτίστως, να προτάσσουν την παροχή κατευθυντήριων γραμμών, οδηγιών και πληροφόρησης για τη συμμόρφωση (…) πριν την επιβολή μέτρων και κυρώσεων».

– Σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις τις νομοθεσίας, οι ελεγκτές πρέπει να επιλέγουν «το λιγότερο επαχθές μέτρο έτσι ώστε να μη βλάπτεται υπέρμετρα η ανάπτυξη της δραστηριότητας».

– Οι ανώνυμες καταγγελίες «μπορούν να λαμβάνονται υπόψη, χωρίς να απαιτείται άμεσος επιτόπιος έλεγχος». Στις δε επώνυμες θα πρέπει να εξετάζεται η αξιοπιστία του προσώπου που καταγγέλλει.

– Πριν από τον έλεγχο οι Αρχές θα πρέπει να αποστέλλουν αντίγραφο της απόφασης διενέργειας ελέγχου… στον ελεγχόμενο (υπό την προϋπόθεση ότι δεν ματαιώνεται έτσι ο σκοπός του ελέγχου).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!