Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες
[Η Καθημερινή]: Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

[Η Καθημερινή]: Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα από ζυθοποιίες

Ενα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή μηλίτη –και όχι μόνο– είναι πλέον οι ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παραγωγή και διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η παράλογη απαγόρευση της παραγωγής μηλίτη στην Ελλάδα και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες των ζυθοποιών, διαβουλεύσεις με το Γενικό Χημείο του Κράτους και παρεμβάσεις τελικά από μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ο νόμος που απαγόρευε την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα ήταν ο 2963/1922 και η απαγόρευση ήρθη πέρυσι με διάταξη του νόμου 4474/2017.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, το δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών που προέρχονται από την αλκαλική ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών έχουν μόνο τα εργοστάσια παραγωγής ποτών από ζύμωση, δηλαδή τα ζυθοποιεία. Με βάση την υπουργική απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή μηλίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση φυσικού ή συμπυκνωμένου χυμού μήλων), απίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση γλεύκους ή χυμού αχλαδιών), ποτού από ζύμωση ροδιού, ποτού από ζύμωση δημητριακών, υδρομέλι, αφρώδους ποτού από ζύμωση και αεριούχων ποτών από ζύμωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!