Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 6 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αναζητώντας ένα φιλί στην Αθήνα
[Η Καθημερινή]: Αναζητώντας ένα φιλί στην Αθήνα

[Η Καθημερινή]: Αναζητώντας ένα φιλί στην Αθήνα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ*
Πώς φιλιούνται οι αχινοί
εκδ. Πατάκη, σελ. 263

Τι είναι η Αθήνα μας; Μην είν’ οι Αθηναίοι, μην είν’ οι πολυκατοικίες της, μην είν’ το καλοκαίρι της; Πώς θα σας φαινόταν εάν ένα μικρό κομμάτι της πόλης έγραφε την αυτοβιογραφία του σε μορφή μυθιστορήματος; Δεν γνωρίζω εάν αυτά ήταν ερωτήματα που έθεσε η Αλεξάνδρα Κ* (Κέρκυρα, 1985) γράφοντας το σπαραξικάρδιο, urban και ακραία σαρκαστικό της, πρώτο, μυθιστόρημα με τον τίτλο «Πώς φιλιούνται οι αχινοί».

Η Λένια, ο Αλκης, η Ερση, ο Διονύσιος, ο Βίκτωρ Π. Παντάς (ο μόνος που παρουσιάζεται εξαρχής, ως «διανοουμενοφανής», με ονοματεπώνυμο) είναι τα πέντε πρόσωπα που η συγγραφέας χρησιμοποιεί προκειμένου να γράψει για όσα μπορεί η αθηναϊκή, αποπνικτικά ζεστή καθημερινότητα να χαρίσει σε όσους έχουν αποφασίσει να βλέπουν την πόλη ως αφήγηση και όχι απλώς ως «τόπο για να ζεις». Η συγγραφέας, με τα γλωσσικά twist και το μαύρο χιούμορ υπό μάλης, βάζει στο στόμα των ηρώων και των ηρωίδων τη σημερινή, αστική καθομιλουμένη, κυρίως διότι θέλει να μιλήσει για το πόσο πνιγηρός είναι ο κόσμος όταν σε έχει εγκαταλείψει η ελπίδα.

Είναι, όμως, απελπισμένοι οι χαρακτήρες τού «Πώς φιλιούνται οι αχινοί»; Με τόσα αγκάθια, σχεδόν ακέφαλοι, δεν μπορούν να συνδιαλλαγούν με την «κανονικότητα» της πόλης και της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!