Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΠΑΠ από S&P
[Η Καθημερινή]: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΠΑΠ από S&P

[Η Καθημερινή]: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΠΑΠ από S&P

Mετά τον ΟΤΕ, η Standard & Poor’s προχώρησε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΠΑΠ. Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε στην εταιρεία τυχερών παιγνίων την αξιολόγηση «ΒΒ-» από «Β+» που ήταν μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα απέδωσε σταθερή προοπτική, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ισχυρή θέση και πορεία στη αγορά.

Οπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, έτσι και τώρα στον ΟΠΑΠ, η αναβάθμιση είναι απόρροια της καλύτερης αξιολόγησης της χώρας μας και της περαιτέρω υποβάθμισης του ρίσκου της. Σχετίζεται επίσης με την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) αλλά και στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές της S&P, η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να ήταν ακόμη μία βαθμίδα πιο ψηλά, δηλαδή «BB», αν η μητρική εταιρεία Sazka Group, η οποία ελέγχει εμμέσως τον ΟΠΑΠ, δεν είχε τόσο μεγάλη έκθεση σε δανεισμό.

Η Saska Group, που συνιστά τον τσεχικό ΟΠΑΠ, ελέγχει την ελληνική εταιρεία κατά 33%, διορίζει τα εννέα από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενώ κανένας άλλος μέτοχος της εταιρείας δεν ελέγχει πάνω από το 5% του ΟΠΑΠ.

«Βάζουμε πλαφόν στην αξιολόγηση εξαιτίας του αξιόχρεου του βασικού μετόχου, του τσεχικού Sazka Group, ο οποίος, κατά την άποψή μας, έχει πιο αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα, λόγω της μεγαλύτερης μόχλευσής του», αναφέρει η έκθεση της S&P.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!