Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Η αναθεώρηση μιας κρίσιμης διάταξης στον νέο Ποινικό Κώδικα
[Η Καθημερινή]: Η αναθεώρηση μιας κρίσιμης διάταξης στον νέο Ποινικό Κώδικα

[Η Καθημερινή]: Η αναθεώρηση μιας κρίσιμης διάταξης στον νέο Ποινικό Κώδικα

Μία από τις κρίσιμες για την οικονομία διατάξεις, που επρόκειτο να αναθεωρήσει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, είναι αυτή της απιστίας.

Στο ποινικό δίκαιο, η απιστία του άρ. 390 Π.Κ. αποδίδει εν ευρεία εννοία την αθέτηση του λεγόμενου καθήκοντος «πίστεως» του διαχειριστή ξένης περιουσίας έναντι του φορέα της. Ο διαχειριστής της ξένης περιουσίας οφείλει να την προστατεύει και να ενεργεί προς το συμφέρον της. Η πρόκληση περιουσιακής ζημίας λόγω της κακοδιαχείρισης συγκροτεί αντικειμενικώς την απιστία. Βεβαίως, στην επιχειρηματική ζωή το ενδεχόμενο της ζημίας πάντα υπάρχει, είναι το αποδεκτό ρίσκο του επιχειρηματία· εδώ ενδιαφέρει η ζημία που συνδέεται αιτιωδώς με κακοδιαχείριση, δηλαδή με λήψη αποφάσεων που, με επιχειρηματικά κριτήρια, κρίνονται εσφαλμένες.

Ποιος, όμως, έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνηση την ποινική διαδικασία για απιστία; (Δεν μιλάμε για άλλα αδικήματα που τυχόν έχουν διαπραχθεί και θίγουν και τρίτους, π.χ. καταδολίευση δανειστών ή χειραγώγηση μετοχής). Ποινική εμπλοκή δεν σημαίνει, ασφαλώς, καταδίκη. Εχει, όμως, άμεση αρνητική επίδραση στη λειτουργία της επιχείρησης. Οδηγεί σε μια πολυετή εμπλοκή που, πέραν της προσωπικής ταλαιπωρίας των ελεγχομένων, διαταράσσει τη ζωή του νομικού προσώπου. Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια στα στελέχη του και δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων και ρίσκων, που είναι σύμφυτες με την επιχειρηματικότητα.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: επιβάρυνση των δικαστικών αρχών, που έτσι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να κρίνουν εάν μια επιχειρηματική απόφαση ήταν –με επιχειρηματικά κριτήρια και μάλιστα του συγκεκριμένου τομέα– ορθή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!