Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η ανάπτυξη στη Γερμανία δεν είναι διατηρήσιμη χωρίς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
[Η Καθημερινή]: Η ανάπτυξη στη Γερμανία δεν είναι διατηρήσιμη χωρίς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

[Η Καθημερινή]: Η ανάπτυξη στη Γερμανία δεν είναι διατηρήσιμη χωρίς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Η «χρυσή δεκαετία» της ευημερίας στη Γερμανία ενδέχεται να εξανεμισθεί εάν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τις επενδύσεις και δεν προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα θέσουν τα θεμέλια μιας νέας φάσης οικονομικής ανάπτυξης.
Η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας σημείωσε πέρυσι τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας πενταετίας, αλλά μάλλον δεν θα επιτύχει κάτι ανάλογο από το 2017 και μετά. Η ανάκαμψη που βασίστηκε στην κατανάλωση φαίνεται να έχει κορυφωθεί, ενώ οι μισθοί αυξάνονται λιγότερο και ο πληθωρισμός περιορίζει την καταναλωτική δυνατότητα των Γερμανών. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές, κύριος μοχλός της ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να μειωθούν, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας από παράγοντες όπως το Brexit και μιας πιθανής στροφής των ΗΠΑ στον προστατευτισμό υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το 2016 η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9%, χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των κρατικών δαπανών για τους πρόσφυγες και των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως φέτος η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,4% και στο 1,5% το 2018, ενώ ο πληθωρισμός θα ανακάμψει στο 1,6%.
Η Γερμανία γνώρισε ασυνήθιστη οικονομική άνοδο χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, προκάτοχος της Αγκελα Μέρκελ. Την παρέτειναν η άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η υποχώρηση του ευρώ και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!