Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ανάκληση του τέλους 2% σε κινητά, H/Y ζητεί ο ΣΕΒ
[Η Καθημερινή]: Ανάκληση του τέλους 2% σε κινητά, H/Y ζητεί ο ΣΕΒ

[Η Καθημερινή]: Ανάκληση του τέλους 2% σε κινητά, H/Y ζητεί ο ΣΕΒ

Συνεχίστηκαν και χθες οι βολές για το «ψηφιακό τέλος» 2% έως 6% που επέβαλε η κυβέρνηση στις ηλεκτρονικές συσκευές υπέρ των πνευματικών δημιουργών. Θέση για το θέμα πήρε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν –πιθανώς θορυβημένοι από τις αντιδράσεις– οι δικαιούχοι του «ψηφιακού τέλους». Στην υπόθεση παρενέβη και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, με μια διφορούμενη δήλωση, ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης θα διασφαλιστεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, αλλά και τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών.

Ο ΣΕΒ χαρακτήρισε το ψηφιακό τέλος «νέο χαράτσι», που ψηφίστηκε εσπευσμένα τον Ιούλιο του 2017. Το μέτρο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, επιβλήθηκε «χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική και έντιμη διαβούλευση με την αγορά». Σήμερα, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, «η κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια τακτική επεκτείνει αυθαίρετα το πεδίο εφαρμογής του χαρατσιού και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα» και ότι με τη στάση αυτή αποδεικνύει «την έλλειψη μιας συγκροτημένης πολιτικής για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας…». Ο ΣΕΒ, τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το μέτρο.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) δικαιωμάτων, από την άλλη πλευρά, τάχθηκαν υπέρ του «ψηφιακού τέλους» και των αποφάσεων της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ένα μέτρο το οποίο βασίζεται σε κοινοτική οδηγία και ότι η πρόσφατη τροπολογία συνιστά νομοτεχνική βελτίωση στο υφιστάμενο καθεστώς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!