Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αλλάζει όψη ο Παρθενώνας
[Η Καθημερινή]: Αλλάζει όψη ο Παρθενώνας

[Η Καθημερινή]: Αλλάζει όψη ο Παρθενώνας

Πιο κοντά στην αρχική του μορφή θα έρθει το μνημείο του Παρθενώνα μετά το τέλος των εργασιών αποκατάστασης του βόρειου τοίχου του σηκού, που έλαβαν το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η εισήγηση της μελέτης που συζητήθηκε διεξοδικά στο ΚΑΣ φέρει την υπογραφή του αείμνηστου αρχιτέκτονα και προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Χαράλαμπου Μπούρα και προτείνει την επανατοποθέτηση 360 αρχαίων λίθων και 90 «νέων» από μάρμαρο που θα προέλθει από τον Διόνυσο και προσομοιάζει με το πεντελικό.

Στην πραγματικότητα, ο βόρειος τοίχος θα επανέλθει στη μορφή που είχε μετά τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι το 1687 και πριν από το 1822, όταν οι Οθωμανοί κατέστρεψαν περίπου 500 αρχαίους λίθους κατά την πολιορκία της Ακρόπολης για να αφαιρέσουν τα μολύβδινα στοιχεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κτίστες για την ένωση των λίθων.

Στην πρώτη φάση της αποκατάστασης, το ύψος της δυτικής πλευράς του τοίχου θα φθάσει τα 4,5 μέτρα, ενώ της ανατολικής θα αγγίξει τα 10 μέτρα. Οταν η αποκατάσταση συμπεριλάβει και το τμήμα στο οποίο κάποτε βρίσκονταν η ζωφόρος και το επιστύλιο –που καταστράφηκαν στην πολιορκία του 1822 και κατά την αρπαγή των Mαρμάρων από τον Λόρδο Ελγιν– το ύψος της δυτικής πλευράς του τοίχου θα ανεβεί στα 13 μέτρα. Σε αυτό το σημείο της μελέτης έγινε μεγάλη συζήτηση στο συμβούλιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μέλη του ΚΑΣ διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση ώστε να αποφευχθεί, όσο γίνεται, η χρήση νέου υλικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!