Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αφροδίτη… μυρωδάτη
[Η Καθημερινή]: Αφροδίτη… μυρωδάτη

[Η Καθημερινή]: Αφροδίτη… μυρωδάτη

Η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς και του έρωτα για τους αρχαίους Ελληνες, λέγεται ότι κατέβηκε από τον Ολυμπο για να δει το άγαλμα που είχε φτιάξει ο Πραξιτέλης για τον ναό της στην Κνίδο, το σημερινό Τεκίρ της Τουρκίας. Η Αφροδίτη ξαφνιάστηκε από την ομορφιά του αγάλματος και αναρωτήθηκε πώς ήξερε ο Πραξιτέλης το σώμα της αφού μόνο τρεις θνητοί την είχαν δει γυμνή και ο γλύπτης του 4ου αιώνα π.Χ. δεν ήταν ανάμεσά τους.

Ο Πραξιτέλης, όμως, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να αποδώσει τη μορφή της γυμνή και η Αφροδίτη έχει την τιμητική της θέση στη νέα έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου». Η ημίγυμνη θεά καλωσορίζει τους επισκέπτες ως νύμφη στο λουτρό, ενώ μετά την ξαναβλέπουμε ως Αφροδίτη των Θεσπιών να απλώνει το χέρι της προς την εταίρα και μοντέλο του Πραξιτέλη Φρύνη.

Η έκθεση αποτελεί τον επίλογο της τριλογίας που ξεκίνησε το μουσείο το 2015 για την επέτειο των 150 ετών από τη θεμελίωσή του. Το μουσείο αναζήτησε στις συλλογές του έργα τέχνης από τη νεολιθική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα που αποτυπώνουν το «ωραίο», αισθητικά και στοχαστικά.


Τμήμα μαρμάρινου δίσκου από τη Μήλο (460-450 π.Χ.) με γυναικεία κεφαλή που μάλλον ανήκει στην Αφροδίτη.

Οι επισκέπτες θα δουν την εξέλιξη των κοσμημάτων και του γυναικείου καλλωπισμού σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της ανθρώπινης μορφής στη γλυπτική και πώς έγινε το πέρασμα από τα λίθινα ειδώλια στα κυκλαδικά, από τα ακίνητα στα εν κινήσει σώματα.

Η φύση είναι η πηγή για τα υλικά καλλωπισμού των αρχαίων και βλέπουμε κρίκους θαλάσσιων όστρακων που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία, χρυσά, αργυρά και χάλκινα κοσμήματα με μοτίβα που συμβολίζουν το γυναικείο σώμα ή στοιχεία της φύσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!