Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: «Αφανισμός του πολιτισμού μας»
[Η Καθημερινή]: «Αφανισμός του πολιτισμού μας»

[Η Καθημερινή]: «Αφανισμός του πολιτισμού μας»

Τον προβληματισμό του για τη ναυτική και ναυπηγική μας κληρονομιά εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον». Χθες καταστράφηκαν δύο ξύλινα σκάφη, για τα οποία ο Σύλλογος είχε καταθέσει πρόσφατα αίτημα «υιοθεσίας» τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Σε επιστολή τους, τον Μάρτιο, στο υπουργείο Πολιτισμού, τα μέλη του Συλλόγου κατέγραφαν τη ναυτική και ναυπηγική μας παράδοση σε όλο το ιστορικό της εύρος, από την πρώτη γραπτή περιγραφή ναυπήγησης πλοίου στην ανθρώπινη ιστορία, τη σχεδία του Οδυσσέα στο νησί της Καλυψούς, επισημαίνοντας πως χιλιετίες πριν από την εποχή της Οδύσσειας οι νησιώτες του προϊστορικού Αιγαίου κατασκεύασαν τα πρώτα πλωτά μέσα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μεταφορά των εργαλείων του οψιδιανού.

«Στις μέρες μας, μετά όλη αυτή τη θαυμαστή ιστορία και προϊστορία μας, για την οποία ακόμη και στο δύσκολο σήμερα μπορούμε να καυχιόμαστε και να ελπίζουμε στο μέλλον, ζούμε τον αφανισμό του πολιτισμού μας, με την καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών καϊκιών, αριστουργήματα χειροτεχνίας, έναντι “τριάκοντα αργυρίων”!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προσπάθεια για μείωση της υπεραλίευσης, εξέδωσε οδηγία από το 1991 για την απόσυρση των καϊκιών και την κατάθεση της άδειας αλίευσης. Την τροποποίησε δε το 2014 (στην Κοινοτική Οδηγία 508/2014, οι τρεις εναλλακτικές μορφές απόσυρσης της Οδηγίας 1198/2006 γίνονται μία, αυτή της ολοσχερούς καταστροφής των αλιευτικών σκαφών, με αποζημίωση) οδηγώντας στην πλήρη καταστροφή των καϊκιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!