Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: 7,6 δισ. θα κοστίσει στις τράπεζες το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9
[Η Καθημερινή]: 7,6 δισ. θα κοστίσει στις τράπεζες το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9

[Η Καθημερινή]: 7,6 δισ. θα κοστίσει στις τράπεζες το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9

Στα 7,6 δισ. ευρώ υπολογίζει η Morgan Stanley την επίπτωση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, το οποίο οδηγεί σε πρόσθετες προβλέψεις. Οπως σημειώνεται σε έκθεση της Morgan Stanley η επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες είναι μια από τις υψηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το νέο λογιστικό πρότυπο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2018, ενώ οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής απόσβεσης της επιβάρυνσης σε βάθος 5ετίας. Το IFRS 9 θα υποχρεώνει τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις όχι με βάση της ζημίες που έχουν συντελεστεί αλλά τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, κάτι που θα οδηγήσει στη διενέργεια περισσότερων προβλέψεων αποδυναμώνοντας την κεφαλαιακή βάση τους.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι πιέσεις του ΔΝΤ για νέο AQR και ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών καθώς και οι φόβοι ότι οι γερμανικές εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την ελληνική αγορά, το οποίο ενισχύθηκε και από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του IFRS 9. Ωστόσο στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι πολιτικοί-εξωτερικοί κίνδυνοι απομακρύνονται σε σημαντικό βαθμό μετά την έκθεση της Κομισιόν, όπου υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!