Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 13 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 3 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Το 2018 δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1900 για την Αρκτική
[Η Καθημερινή]: Το 2018 δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1900 για την Αρκτική

[Η Καθημερινή]: Το 2018 δεύτερη πιο ζεστή χρονιά από το 1900 για την Αρκτική

Το 2018 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αρκτική από το 1900, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά δεδομένα. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,7 βαθμό Κελσίου, τα καριμπού εξαφανίζονται και τα ερυθροφύκη μετακινούνται βορειότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μέχρι σήμερα, η πιο θερμή χρονιά για την Αρκτική ήταν το 2016.

Επομένως, η τάση στη θερμοκρασία παραμένει προφανής: τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία συντάσσεται από περισσότερους από 80 επιστήμονες από 12 χώρες.

Στον Αρκτικό Ωκεανό σχηματίζεται πάγος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, όμως με το πέρασμα του χρόνου η περίοδος αυτή μειώνεται αμείλικτα: οι πάγοι είναι πιο λεπτοί, πιο «νέοι» και καλύπτουν μικρότερη έκταση. Ο «παλιός» πάγος (ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών) έχει μειωθεί κατά 95% τα τελευταία 33 χρόνια. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται: ο «νέος» πάγος είναι πιο εύθραυστος και λιώνει πιο σύντομα την άνοιξη. Λιγότερος πάγος, σημαίνει λιγότερη ηλιακή αντανάκλαση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ωκεανός να απορροφά περισσότερη ενέργεια και να υπερθερμαίνεται ακόμη περισσότερο.

Γενικότερα, τα δώδεκα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι ο πάγος που καλύπτει τις θαλάσσιες περιοχές γίνεται ολοένα και πιο λεπτός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!