Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: 20 δισ. ευρώ από Ρώμη για διάσωση τραπεζών
[Η Καθημερινή]: 20 δισ. ευρώ από Ρώμη για διάσωση τραπεζών

[Η Καθημερινή]: 20 δισ. ευρώ από Ρώμη για διάσωση τραπεζών

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Ιταλία για να εξυγιάνει τον τραπεζικό της κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί από τα «κόκκινα» δάνεια, η ιταλική Βουλή ενέκρινε κεφάλαιο ύψους 20 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της. Η Βουλή των Aντιπροσώπων έδωσε χθες την έγκρισή της για το πακέτο διάσωσης των δύο ιταλικών τραπεζών, μετατρέποντας σε νόμο το διάταγμα του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.
Η κρατική στήριξη θα περιλαμβάνει την επιχορήγηση εγγυήσεων ρευστότητας και την κεφαλαιακή ενίσχυση για τις προβληματικές τράπεζες, σε συμμόρφωση πάντα με τους κανόνες κρατικής διάσωσης. Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, που όμως θα πλήξει κάποιους ομολογιούχους. Η Monte dei Paschi di Siena, μία από τις παλαιότερες και τις πιο προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας, ήταν η πρώτη που αναζήτησε κεφάλαια μέσω του προγράμματος δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, μετά την αποτυχία της να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.
Σημειωτέον ότι ο μηχανισμός δημόσιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης επιτρέπει την κρατική διάσωση των τραπεζών, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού της Ε.Ε. H ΕΚΤ δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα πρέπει μέσω της χρήσης του παραπάνω μηχανισμού να ενισχυθεί με 8,8 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!