Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Το 1821 και το 1959: Οι μεγάλες διαφορές στα Συντάγματα Ελλάδας και Κούβας μετά την επανάσταση
[Η Καθημερινή]: Το 1821 και το 1959: Οι μεγάλες διαφορές στα Συντάγματα Ελλάδας και Κούβας μετά την επανάσταση

[Η Καθημερινή]: Το 1821 και το 1959: Οι μεγάλες διαφορές στα Συντάγματα Ελλάδας και Κούβας μετά την επανάσταση

«Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Patria o muerte, Πατρίδα ή θάνατος, το σύνθημα της κουβανικής Επανάστασης το 1959» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια του επικηδείου που εξεφώνησε για τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα της Κούβας, συγκρίνοντας τις δύο επαναστάσεις.

Ακόμα και αν αντιπαρέλθουμε τη γεωγραφική θέση, τη φύση και τα κίνητρα της κάθε επανάστασης – όπου είναι διαφορετικά- και πάμε στα αποτελέσματα, δηλαδή τι ακολούθησε των δύο επαναστάσεων, θα βρούμε τις μεγαλύτερες διαφορές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα Συντάγματα και τις ελευθερίες της κάθε χώρας.

Η ελληνική επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα -με τις πολλές ακόμα και σήμερα ατέλειες – να δημιουργηθεί ένα δυτικό κράτος, με ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες, βασισμένο στις μεγάλες δυτικές δημοκρατίες. Δεν ισχύει το ίδιο για την κουβανική επανάσταση, που εγκαθίδρυσε τελικά ένα καθεστώς με πολλά μη δημοκρατικά στοιχεία.

Για του λόγου το αληθές αρκεί μία ματιά σε βασικά σημεία των πρώτων ελληνικών «Συνταγμάτων» , αυτά δηλαδή της Επιδαύρου, του Αστρους και της Τροιζήνας, που παρά τον πρώιμο και μη ολοκληρωμένο χαρακτήρα τους, είναι γεμάτα από αναφορές που έχουν να κάνουν με δημοκρατία, ελευθερία, ατομικά δικαιώματα και κράτους δικαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!