Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
29 °C 19 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Σε 10 έτη θα απαλλαγεί η Ιταλία από τα «κόκκινα» δάνεια
[Η Καθημερινή]: Σε 10 έτη θα απαλλαγεί η Ιταλία από τα «κόκκινα» δάνεια

[Η Καθημερινή]: Σε 10 έτη θα απαλλαγεί η Ιταλία από τα «κόκκινα» δάνεια

Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειασθούν δέκα χρόνια μέχρι να κατορθώσουν να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Επίσης, η τράπεζα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «bad bank», η οποία θα μπορούσε να μειώσει το ύψος των «κόκκινων» δανείων που δυσχεραίνουν την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης.

Η οικονομική ύφεση στην οποία περιήλθε η ιταλική οικονομία μέχρι και το 2014 «φόρτωσε» τις ιταλικές τράπεζες με «κόκκινα» δάνεια που αγγίζουν τα 349 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνολικού βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ευρωζώνης (NPL).

Σε αυτές τις δυσκολίες προστέθηκαν η καθυστέρηση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από το δικαστικό σύστημα και ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι έχει γίνει πρόοδος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ευάλωτα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία πώλησης 60-70 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και θα χρειασθούν μόλις 10 χρόνια προκειμένου να φθάσουν τον μέσο όρο των NPL στην Ευρωζώνη. Η ιδέα για την ίδρυση «bad bank» βρίσκει ευήκοα ώτα στους θεσμούς της Ευρωζώνης, όπως η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), ωστόσο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου που εναντιώνεται στη δημιουργία μιας «bad bank» που θα στηρίζεται από τους φορολογουμένους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!