Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In2life]: “Όσα δεν είπες”: Πολλές μικρές και μια μεγάλη ιστορία
[In2life]: “Όσα δεν είπες”: Πολλές μικρές και μια μεγάλη ιστορία

[In2life]: “Όσα δεν είπες”: Πολλές μικρές και μια μεγάλη ιστορία

Ο Μαρκ Μαζάουερ συνθέτει την μικροϊστορία της οικογένειάς του και μαζί “βιογραφεί” την σύγχρονη Ευρώπη. Όπως πάντα, με απαράμιλλη γραφή.

Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι ο ιστορικός που οι συνάδελφοί του μισούν και ζηλεύουν ταυτόχρονα: η αφήγησή του κάθε άλλο παρά είναι αυτή που συνηθίζεται σε επιστημονικά συγγράμματα και, παράλληλα, συναντά πολλές φορές τη λογοτεχνία. Το νέο του βιβλίο, «Όσα δεν είπες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, μάλλον θα σταθεί αφορμή και για άλλες… ζήλιες –αν και αυτή τη φορά καταπιάνεται με κάτι διαφορετικό, με την οικογενειακή του ιστορία.
Ο Μαζάουερ κοιτάζει παλιές φωτογραφίες, ανακαλεί μνήμες και επιχειρεί να βρει… «Όσα δεν είπες», απευθυνόμενος στον πατέρα, στους παππούδες, στους συγγενείς που έγραψαν τις δικές τους μικρές ιστορίες και οι οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έφτασαν στον ίδιο. Έτσι, ο ιστορικός ανασυνθέτει, πυκνά και αναλυτικά, τα βήματα των κοντινών προγόνων του, περιγράφει τις ζωές τους, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους, τις δράσεις και τις αντιδράσεις τους.
Όμως, αυτές οι (πολλές και μικρές) ιστορίες εντάσσονται σε έναν μεγαλύτερο καμβά, τη σύγχρονή ευρωπαϊκή ιστορία. Και έχοντας να περιγράψει μια οικογενειακή διαδρομή που ξεκινά από την προεπαναστατική Ρωσία και καταλήγει στο αυτοκρατορικό Λονδίνο, με «παρακλάδια» σε πολλά ακόμα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Μαζάουερ καταλήγει να περιγράφει και τη μεγάλη εικόνα, τα μεγάλα γεγονότα, τα ιδεολογικά ρεύματα, τις ζυμώσεις που χαρακτήρισαν τον 20ό αιώνα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN2LIFE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!