Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In2life]: Επιδίωξη της ισχύος: “Ολική” ευρωπαϊκή Ιστορία
[In2life]: Επιδίωξη της ισχύος: “Ολική” ευρωπαϊκή Ιστορία

[In2life]: Επιδίωξη της ισχύος: “Ολική” ευρωπαϊκή Ιστορία

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφόρησαν το έξοχο έργο του Ρίτσαρντ Έβανς για τον ευρωπαϊκό 19ο αιώνα, το οποίο πατά στην αγγλοσαξωνική παράδοση της ιστοριογραφίας.

Η δεκαετία του 1940 οδήγησε αρκετούς έλληνες τα τελευταία χρόνια στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Αυτή η περίοδος διχασμών που μοιάζουν να επιβιώνουν ακόμη και σήμερα, ευθύνεται για την επαφή πολλών αναγνωστών με σύγχρονες επιστημονικές προσπάθειες. Για να πούμε απλά: δημιούργησαν ένα κοινό για την Ιστορία ως ανάγνωσμα.
Εκτός των δύο παγκοσμίων πολέμων, οι γνώσεις του Έλληνα αναγνώστη για τους δύο τελευταίους αιώνες της ευρωπαϊκής Ιστορίας περιορίζονται συνήθως στους ναπολεόντειους πολέμους, στη “ανθελληνική” δράση του Μέτερνιχ ίσως και στην άνοδο της Πρωσίας του Μπίσμαρκ. Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι δυνάμεις των ευρωπαϊκών κρατών, ποιες κοινωνικές μηχανικές υπήρχαν πίσω από τις εξελίξεις και ποιο ακριβώς ήταν το πλέγμα των γεγονότων που οδήγησε σε διάσημες περιστάσεις της Ιστορίας;
Βιβλία όπως το η «Επιδίωξη της Ισχύος» του Ρίτσαρντ Έβανς που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια είναι ικανά να διευρύνουν αυτό το κοινό και την σκέψη του, δείχνοντας με θελκτικό τρόπο ένα άλλο. μεγαλύτερο κάδρο. Αν και ο Έβανς επιλέγει να παρουσιάσει την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα, η εντύπωση που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, μας μιλά για το πολύ πρόσφατο παρελθόν, για ένα χρονικά ελαστικό «σήμερα».
Τα υλικά του είναι γεγονότα και στοιχεία που δεν περιλήφθηκαν στα πρωτοσέλιδα της πολιτικής, διπλωματικής ή στρατιωτικής ιστορίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN2LIFE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!