Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [In]: «Ναι» Βερολίνου στο σχέδιο του ESM για το χρέος
[In]: «Ναι» Βερολίνου στο σχέδιο του ESM για το χρέος

[In]: «Ναι» Βερολίνου στο σχέδιο του ESM για το χρέος

Αθήνα

Το πράσινο φως για βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, βάσει πρότασης που προετοιμάζει ο ESM, φέρεται να έχει δώσει το Βερολίνο, σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Κατά το δημοσίευμα, τα μέτρα που επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» και πως «τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης».

  • WSJ: Ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα φέρει ο ESM στο Eurogroup

«Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει:

«Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060».

Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!