Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Θεραπεία σπάνιων κληρονομικών παθήσεων με αντικατάσταση μιτοχονδρίων
[In]: Θεραπεία σπάνιων κληρονομικών παθήσεων με αντικατάσταση μιτοχονδρίων

[In]: Θεραπεία σπάνιων κληρονομικών παθήσεων με αντικατάσταση μιτοχονδρίων

Όρεγκον
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να θεραπεύσουν σπάνιες κληρονομικές παθήσεις με τη μέθοδο της αντικατάστασης μιτοχονδρίων, σύμφωνα με άρθρο του Nature .
Συγκεκριμένα ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σουκράτ Μιταλίποφ, διευθυντή του Κέντρου Εμβρυικής Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, δοκίμασαν τη θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων σε τρεις οικογένειες που έπασχαν από το σύνδρομο Leigh, καθώς και σε μια οικογένεια που έπασχε από το σύνδρομο MELAS.
Οι συγκεκριμένες παθήσεις οφείλονται σε μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA που κληρονομούνται μόνο από τη μητέρα.
Στόχος της μιτοχονδριακής θεραπείας είναι η αντικατάσταση των μεταλλαγμένων μιτοχονδρίων στα ωάρια της μητέρας, με υγιή μιτοχόνδρια που προέρχονται από ωάρια δότριας, ώστε να αποφευχθεί η μεταβίβαση της γενετικής πάθησης από τη μητέρα στο παιδί. Ποτέ έως τώρα δεν είχε δοκιμαστεί η θεραπευτική αντικατάσταση των μιτοχονδρίων σε ωάρια από γυναίκες με μιτοχονδριακές παθήσεις.
Οι αμερικανοί επιστήμονες λοιπόν μετέφεραν το DNA του πυρήνα από το ωάριο της μητέρας φορέα της νόσου, στο ωάριο μιας δότριας από όπου είχε αφαιρεθεί το DNA του πυρήνα και η οποία διέθετε υγιές μιτοχονδριακό DNA.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!