Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [In]: Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio
[In]: Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio

[In]: Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio

Το σύνολο Ex Silentio (Εξ Σιλέντσιο), υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μια συναυλία με άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα των Eλίας Καϊρέλ και Ρεμπό ντε Βακέιρας από τη φραγκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα και ενόργανες συνθέσεις των Αγγελή και Νικολάκη από την Αυλή της Κωνσταντινούπολης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με χαρακτηριστικά δείγματα της περίτεχνης, εξεζητημένης πολυφωνίας του κυπριώτικου κώδικα του Τορίνου του 14ου αιώνα.
Ο διευθυντής του συνόλου, Δημήτρης Κούντουρας, σημειώνει για τη συναυλία: «Εστιάζοντας στα σκοτεινά και λίγο γνωστά χρόνια της φραγκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο, που ξεκινάει στις αρχές του 13ου αιώνα, προκαλεί εντύπωση η μουσική δημιουργία που σχετίζεται με αυτή την περίοδο. Στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν δύο σημαντικοί τροβαδούροι της Προβηγκίας οι οποίοι ακολούθησαν την 4η σταυροφορία, ο Raimbaut de Vaqueiras και ο Elias Cairel.
Οι δύο τροβαδούροι έγραψαν δέκα αξιόλογα έργα την περίοδο αυτή με χαρακτηριστικές αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα της εποχής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!