Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις ασπίδα κατά της άνοιας
[In]: Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις ασπίδα κατά της άνοιας

[In]: Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις ασπίδα κατά της άνοιας

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ομάδες συλλογικές δράσης, τείνουν να έχουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο MC Psychology .
Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συλλογικότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση έναντι της μελλοντικής εκδήλωσης άνοιας. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που υπονοείται κάτι τέτοιο, καθώς παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα προάγει την πνευματική υγεία, ενώ μειώνει το στρες και τη μοναξιά.
Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Μπόουλινγκ, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.100 άτομα.
Στην ηλικία των 33 ετών, το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε καμία συλλογική δράση, ποσοστό που είχε μειωθεί στο 64% στην ηλικία των 50 ετών.
Να σημειωθεί ότι, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε ηλικία 11 ετών σε μια σειρά από γνωσιακά-νοητικά τεστ (μνήμης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης, συγκέντρωσης κ.α.), κάτι που επαναλήφθηκε όταν ήταν 50 ετών.
Από τη συνδυαστική αναλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, η γνωσιακή-νοητική κατάσταση σχεδόν του ενός τρίτου των ατόμων εμφάνιζε διαχρονική επιδείνωση ανάμεσα στις ηλικίες των 11 και των 50 ετών, ενώ του 44% δεν είχε μεταβολή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!