Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
16 °C 11 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [In]: Η σημασία της Ιερουσαλήμ για εβραίους και μουσουλμάνους
[In]: Η σημασία της Ιερουσαλήμ για εβραίους και μουσουλμάνους

[In]: Η σημασία της Ιερουσαλήμ για εβραίους και μουσουλμάνους

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου και του κατεχόμενου ανατολικού τμήματός της, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σε προγραμματισμένη ομιλία του
αναβλήθηκε, όπως και η εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.
  • Αναβολή της απόφασης για αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ

Πολλές πλευρές εξέφρασαν ανησυχίες ακόμη και για αιματοχυσία, ήδη η Χαμάς προειδοποιούσε με νέα Ιντιφάντα, η Παλαιστινιακή Αρχή για καταστροφικές συνέπειες και αναλυτές για το ενδεχόμενο
αποσταθεροποίησης σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή.
Η απόφαση αυτή θα συνιστούσε πλήρη μεταστροφή της πολιτικής που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης, προτού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτούν και αποφασίσουν από κοινού.
Η Ιερουσαλήμ, αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» όπως την έχουν χαρακτηρίσει ιστορικοί, εξαιτίας του τεράστιου θρησκευτικού της εκτοπίσματος, ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη. Το καθεστώς της πόλης εκκρεμεί εδώ και δεκετίες χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.
Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς εποικισμούς ονειρεύονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους. Από την πλευρά τους, οι Εβραίοι αντιτίθενται στο σχέδιο διχοτόμησης της «αιώνιας και αδιαίρετης» πόλης, που μεταξύ άλλων αποδίδει τεράστια οφέλη στην οικονομία, καθώς προσελκύει σε ετήσια βάση εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!