Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [In]: Πρωτεΐνη της νόσου Αλτσχάιμερ συσσωρεύεται και στην καρδιά των ασθενών
[In]: Πρωτεΐνη της νόσου Αλτσχάιμερ συσσωρεύεται και στην καρδιά των ασθενών

[In]: Πρωτεΐνη της νόσου Αλτσχάιμερ συσσωρεύεται και στην καρδιά των ασθενών

Το β-αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που σχηματίζει τις χαρακτηριστικές πλάκες στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, συσσωρεύεται και στην καρδιά των πασχόντων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology .
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φεντερίκα ντελ Μόντε, ανέλυσαν δείγματα καρδιακού ιστού από 22 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο 79 ετών και τα συνέκριναν δείγματα από 35 άτομα χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο 78 ετών.
Στην πρώτη ομάδα διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα του β-αμυλοειδούς, πρωτεΐνη που χαρακτηρίζεται ως «σήμα κατατεθέν» της νόσου. Το β-αμυλοειδές δεν σχημάτιζε μόνο κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών, αλλά έτεινε να συσσωρεύεται και στην καρδιά τους, σκληραίνοντας τον καρδιακό μυ και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
«Βρήκαμε ότι μερικές μορφές καρδιακής ανεπάρκειας κατά βάση αποτελούν μια νόσο Αλτσχάιμερ της καρδιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο βιολογικό πρόβλημα, μόνο που στη μία περίπτωση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ στην άλλη την καρδιά», εξηγεί η Δρ ντελ Μόντε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IN

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!